Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Η οικονομική κρίση , η συνεχής ανάπτυξη και γενικότερα όλες αυτές οι κοινωνικές, οικονομικές αλλαγές μας έχουν επηρεάσει όλους. Μη ξέροντας τι μας ξημερώνει το αύριο, γεμάτοι ανασφάλειες για το μέλλον μας, έχοντας άγχος, νευρικότητα, λύπη και θυμό να μας καταβάλουν, καταλήγουμε σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Σκεπτόμενοι το μέλλον ( που πολλές φορές είναι  φαίνεται αβέβαιο με όλες αυτές τις ραγδαίες κα καθημερινές αλλαγές ), οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Αν είμαστε μαθητές ή γονείς σκεφτόμαστε. ‘Να πάμε σε δημόσιο ή σε η ιδιωτικό σχολείο’ , ‘να σπουδάσουμε η όχι’,  ‘τι να σπουδάσουμε’, ‘Μισθός για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ‘ ‘θα υπάρχουν ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο’

Τα ερωτήματα πολλά. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί λύση υπάρχει. Πως; με την σωστή καθοδήγηση από τον Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Ο ΣΕΠ, είναι ένα υπεύθυνο και καταξιωμένο άτομο, το όποιο μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις  με τα ενδιαφερόμενα άτομα ( μαθητές, γονείς κτλ), είναι ικανός να δώσει τα απαραίτητα εφόδια για την λήψη των μελλοντικών σας αποφάσεων. Μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα ενδιαφέροντα σας, τις δεξιότητες σας, τις ικανότητες, τα χαρίσματα που έχετε, να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και μαζί να ανακαλύψετε πιο επάγγελμα, πια καριέρα είναι η καταλληλότερη για εσάς.

Ένας σωστός Σύμβουλος, είναι ο καταλληλότερος  να σας βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων σας ( καριέρα, επάγγελμα, μαθήματα στο σχολείο κτλ ) , με όσο το δυνατότερο λιγότερα ποσοστά λάθους.  Η προθυμία του συμβόλου να καθοδηγήσει, να καταλάβει, να κατανοήσει, να ακούσει, να είναι δεκτικός και αντικειμενικός, είναι το κριτήριο για την επιτυχία.

Μέσα από τα πιο πάνω που έχουμε πει, μέσα από την υπομονή, και την επιμονή του, μπορεί να κατατοπίσει  και να βοηθήσει τα άτομα ( μαθητές και μη ), που έχουν πολλά στο μυαλό τους , όσο και τα άτομα που δεν έχουν παραμικρή ιδέα για το τι θέλουν να κάνουν ή τι μπορούν να κάνουν.

Ο Σύμβουλος είναι το πρώτο βαγόνι στην σταδιοδρομία σας . Είναι ο συνοδοιπόρος του τρένου της επιτυχημένης καριέρας, σταδιοδρομίας για τον καθένα ξεχωριστά.

Πρέπει να γνωρίζεται πως όλη αυτή η υποστήριξη , χρειάζεται χρόνο και σωστό προγραμματισμό. Δεν μπορούν να γίνουν με μόνο μια συνάντηση. Ένας σωστός προγραμματισμός από μικρότερη ηλικία, μας βοηθά στην υλοποίηση των στόχων μας. Και πάλι δεν το καταφέρατε αυτό? Κανένα πρόβλημα. Λύσεις υπάρχουν αν έχουμε θέληση να αλλάξουμε οτιδήποτε δεν μας κάνει καλά και δεν μας γεμίζει.

Ακόμη, μην φοβάστε να ρωτάτε ότι μα ότι θελήσετε. Και να νομίζεται πως αύτη η ερώτηση, απορία σας  έχει ήδη απαντηθεί, κάντε την ξανά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να βοηθήσετε τον Σύμβουλο να κατανοήσει με μεγαλύτερη ευκολία ποιοι είσαστε, αλλά και εσάς να λύσετε τα ερωτήματα σας και να ξετρυπώσετε όλα τα στοιχεία του εαυτού σας.

Ο ΣΕΠ, μπορεί να γίνει ο φύλακας άγγελος της σταδιοδρομίας σας. Μαζί θα οριοθετήσετέ τους στόχους σας και βήμα βήμα θα τους υλοποιήσετέ.. Μαζί θα γίνεται αυτό που εσείς αγαπάτε, που εσείς ονειρεύεστε, που εσείς θέλετε για εσάς. Πιστέψετε στον εαυτό σας και στις δυνατότητες.

Τέλος κρατάτε αυτή  την φράση από τον Κομφούκιο  σαν τροφή για σκέψη ΄ Κάνε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δεν θα ξανά χρειαστεί να δουλέψετε ποτέ ‘